Cred că am fost printre primii ziariști care a aflat de bătaia de la B1TV, chiar în seara cu pricina. De fapt, inițial mi s-a părut un fakenews și am tratat-o ca atare. Am dat câteva telefoane, iar cei cu care am vorbit mi-au dat senzația că n-a fost ceva foarte grav. Dimineață am văzut că lucrurile stau puțin altfel, așa că am tratat evenimentul ca pe un incident foarte grav. Am vorbit și cu Mirel Palada, de vreo două ori, mi s-a părut foarte afectat de gestul lui, i-am spus că nu-mi explic ce l-a determinat să aibă o asemenea reacție, i-am spus ce credeam despre întreaga poveste și l-am lăsat să-și consume nefericirea.

Tot în același context. în cursul zilei de ieri am primit informația că cei de la USR ar fi angajat consultanți politici noi care le-au recomandat o atitudine mult mai agresivă, altfel nu mai intră în Parlament, iar incidentul violent de la B1TV ar fi rezultatul acestei strategii. Cu alte cuvinte, Mihai Goțiu l-a provocat deliberat pe Mirel Palada, iar acesta scos din minți l-a dat cu capul de masă.  Am verificat și această informație și ea nu pare să fie adevărată.

Ceea ce este însă adevărat este starea de violență care domină scena politică românească. Discursul violent a înlocuit orice dezbatere parlamentară. Pe vremuri, prin 1992-1994, eram acreditat reporter la Parlament. Și atunci au existat incidente, Corneliu Vadim Tudor fiind autorul unora dintre ele. Intra cu bodiguarzii în Parlament și brusca parlamentari. Dar, pe de altă parte, era o perioadă în care aveai plăcerea de a asculta și discursuri inteligente, dezbateri aprinse, polemici la microfon. Vremurile astea s-au dus.

Ne-au invadat televiziunile de știri, invitații sunt cam aceeași și știu că dacă nu provoacă circ nu-i mai cheamă nimeni. Am câteva exemple în cap, de oameni-invitați permanent, dar nu vreau să personalizez. Îi puteți vedea zilnic, de la 17.00 la 24.00, cu mulți mă întâlnesc plecând de la o emisiune la alta, într-o goană perpetuă după scaunul de invitat.

Revenind la incident, el era de așteptat. USR are o problemă majoră de identitate, nu prea are membri, așa cum a dovedit ultimul recensământ, iar în Parlament nu face mai nimic. Atunci au adoptat o atitudine agresivă, ca să atragă atenția, liderul acestui curent fiind Mihai Goțiu, fost activist de meserie, care știe toate instrumentele de provocare a celui din fața sa. L-am văzut cât de parșiv este în audierea de la Comisia Parlamentară a Alegerilor din 2009. Mi-a pus o întrebare fără nici o legătură cu subiectul dezbaterii, ceva legat de un articol din 2012, doar ca să deturneze atenția. Mi s-a părut agresiv și rudimentar în manipulare. Nu mi-am schimbat părerea după incidentul de la B1TV.

Sincer, uitându-mă la înregistrare, am văzut clar cum Mihai Goțiu a adoptat o atitudine agresivă din start, folosind cuvinte care jigneau, dar întorcându-le în ultimul moment. Adică, eu vă fac nesimțit, dar spun că este un comportament nesimțit, deci nu vă fac nesimțit, ci discut doar despre comportament. A insistat în această construcție, cu atât mai mult cu cât vedea că Mirel Palada se enerva. Vroia să scoată ceva de la el, ceva aiuristic, mai ales că Palada avea antecedente serioaser. Mai lipsea să bată cu sticla de plastic în masă. Doar ca să-l enerveze și mai tare. A reușit, că măcar la atâta lucru se pricepe…

Numa că Palada nu a spus ceva aiurea, ci a făcut un gest incalificabil, care l-a dus cu 25 de ani în urmă și i-a tras un pumn în nas sau l-a dat cu capul de masă. Nici nu mai contează. Un gest care nu numai că trebuie condamnat, dar care trebuie să-l pună la colț pe autorul lui, pentru totdeauna. Mai mult nici nu cred că trebuie spus despre atitudinea lui!

Ce s-a reușit?

Să se reintroducă violența în politica românească, așa cum a făcut-o Corneliu Vadim Tudor în 1990-1996, iar USR are “meritul” de a fi parte a acestei manevre. 

Sunt convins că cei de la USR nu-și dau seama de vâltoarea evenimentelor, dar amestecul de intelectuali cu activiști de profesie din interiorul partidului îi va duce în această zonă din ce în ce mai mult.

Bătaia de la B1TV are o victimă și doi agresori.

Numai că victima nu este Mihai Goțiu, ci politica românească. Modelul sud-coreean se profilează la orizont.

 

 

 

Tags:

This article has 1 comment

  1. Și la pisd nu este la fel o colcăială de intelectuali ( mulți cu diplome pe bani obținute de la te miri unde ) și activiști de profesie ( indivizi fără nici o calificare mai de doamne ajută și după ce au devenit șparlamentari li s-au mărit numărul de circumvoluțiuni la creer ) ? Urmează ca nichipercea ăla pisd-ist la bază , parcă devenit și el dottoreeee nu face la fel șicanând invitații pe platourile tv ajunând să o terfelească ultima dată chiar pe moderatorea care acum a moderat emisiunea cu derbedeul pisd-dist.. Apelul la comportament civilizat a fost foarte firav , mai mult formal ca să nu zică ceva CNA.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*