Direcţia Naţională Anticorupţie îşi face un centru IT prin care va putea decripta orice informaţie din calculatoarele şi telefoanele românilor. Evenimentul Zilei a contactat un specilist IT, dar şi jurişti pentru a încerca să înţelegem care este logica ultimei mişcări a Laurei Codruţa Kovesi. Specialistul IT ne-a spus, sub protecţia anonimatului, că i-au atrast atenţia două aspecte din lista de achiziţii prezentată de Mugur Ciuvică la sfârşitul săptămânii trecute. Primul se referă la modul cum sunt concepute cererile pentru caracteristicile calculatoarelor, părând a fi făcute cu dedicaţie pentru un anumit producător. Al doilea aspect se referă la faptul că există doar câte un soft de decriptare, ceea ce înseamnă că toate datele adunate din ţară vor fi analizate doar la Bucureşti

„Ne pot insera pe telefon mesaje incrimatoare”

Unul dintre cele mai controversate soft-uri achiziţionate de oamenii lui Kovesi este cel denumit „soluţie completă pentru investigaţii informatice privind dispozitivele mobile”. În descrierea acestui soft scrie că „aplicaţia va permite realizarea de clone pentru SIM/MicroSIM/NanoSIM”. Mugur Ciuvică, cel care a descoperit şi a scris pentru prima oară despre noile achiziţii ale DNA, ne-a spus că practic prin acest soft DNA va putea inventa fapte penale oricui. „Este un lucru foarte grav că DNA-ul are posibilitatea să realizeze clone ale telefoanelor noastre. Practic va putea insera mesaje în whassapp-ul nostru din care să reiasă că punem la cale vreo ilegalitate sau va putea trimite mailuri în numele nostru. Ştim din istoria activităţii DNA că au fost multe dosare în care declaraţii ale unor oameni au fost scoase din context, trunchiate astfel încât să pară vinovaţi. Acum nici mă- car nu mai au nevoie să facă asta, pentru că au soft care ne poate insera pe telefoane mesaje incriminatoare, pe care noi nu le-am scris”, ne-a explicat Mugur Ciuvică.

 

„Clonarea este ilegală”

Jurista Ingrid Mocanu, fost director în Ministerul Justiţiei, este de părere că acest soft, care ne poate analiza inclusiv interacţiunile de pe reţelele de socializare, va fi folosit pentru a şantaja oameni. „DNA-ul are acces la aparatura de interceptare a SRI, dar îşi cumpără aceste super calculatoare şi soft-uri pentru ce? Ştim din practica lor că majoritatea dosarelor sunt făcute pe denunţuri şi foarte puţine pe interceptări. Eu cred că vor folosi aceste soft-uri pentru a strânge informaţii despre viaţa privată a puternicilor zilei, din politică sau din alte structuri, şi în momentul în care au nevoie de un denunţ de la ei îi vor şantaja. E posibil ca la unii să nu înregistreze nimic ilegal, dar poate lucruri compromiţătoare moral din viaţa privată şi pentru a evita apariţia acestor informaţii în spaţiul public vor fi dispuşi să facă denunţuri. Şi mai grav cu această clonare este că ea nu este prevăzută de practicile din justiţia românească, practic fiind ilegală. Probabil vor obţine mandate de la judecători pe singuranţă naţională, cum au mai făcut, dar clonarea nu există prevăzută în legile româneşti”, ne-a spus Ingrid Mocanu. 

Integral AICI

 

Tags:

This article has 1 comment

  1. Asta este chiar si mai rau decat stalinismul cel mi pur….

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*