Mi se pare interesant să scriu câteva cuvinte despre cum evoluează economiile din Europa. De ce? Pentru că există o premisă larg răspândită care spune că România va ieşi din criza economică la 6 luni după principalele economii europene.

Nu scriu din postura de economist, ci din perspectiva unuia care urmăreşte atent ceea ce se afirmă în media din afară.

În ultimele săptămâni au fost dezbătute, din nou, o serie de scenarii legate de ieşirea din criză. Pe scurt ele ar fi: 1. că Europa va ieşi din criza economică atunci când Statele Unite vor ieşi, iar Statele Unite sunt pe punctul de a reintra pe scădere, după ce măsurile de stimulare a economiei au eşuat; 2. că Europa va ieşi din criză în 2012 sau cel târziu în 2013 pe măsură ce motoarele economiei europene (mă refer în special la Germania) îşi vor reveni; 3. că Europa va urma modelul crizei în W (deci ne aşteaptă încă câţiva ani de criză).

Îmi este greu să spun care scenariu este mai credibil. Sunt însă câteva realităţi ale economiilor europene care merită punctate. Economia Germaniei va înregistra anul acesta o creştere de aproximativ 3%, în principal datorită industriei. Spre exemplu, grupul Porsche a anunţat că se aşteaptă la o creştere a profiturilor de aproximativ 70%, mai ales datorită creşterii volumului de vânzări în India şi în China (ţări care vor avea şi anul acesta creşteri semnificative – economiştii vorbesc chiar de o creştere de 9% pentru China).

În acelaşi timp, economiile Franţei şi Marii Britanii par a bate pasul pe loc. Marea Britanie se luptă cu un deficit imens şi introduce restricţii bugetare mai mari decât la noi. Vă dau un exemplu, vârsta de pensionare va fi acolo de 66 de ani. De asemenea, vor fi tăiate alocaţiile pentru copiii care provin din familii cu venituri ridicate, iar exemplele pot continua. De cealaltă parte, Franţa este de aproape 2 săptămâni blocată de o grevă majoră. Motivul? Francezii nu sunt de acord cu creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani.

Dacă ne uităm la economiile unor ţări ca Spania sau Italia vom vedea că, în cazul lor, ieşirea din criză pare a fi o perspectivă îndepărtată.

Din aceste câteva exemple, pot trage câteva concluzii:

1. Uniunea Europeană este departe de a avea o politică comună de ieşire din criză.

2. Mă întreb cât timp va trece până când coeziunea statelor europene va începe să slăbească. Deja din Germania se aud voci care se întreabă de ce trebuie daţi bani pentru problemele Greciei sau de ce unii pot accepta să se pensioneze la 65 de ani (cazul Germaniei), iar francezii nu vor să accepte nici măcar o creştere la 62?

3. Nu vom ieşi cu toţii din criză în acelaşi timp. Vor fi ţări membre ale Uniunii Europene care vor continua să se stagneze economic, chiar după ce multe state europene vor ieşi din criză. Deja apar primele semne ale acestui fapt.

Nu vreau să trag nici o concluzie despre România. Îi las pe economiştii noştri să facă acest lucru…

This article has 31 comments

 1. Criza Europei occidentale se datoreaza faptului ca, momentan, nu mai au pe cine pacali : coloniile sunt istorie iar estul europei falit. Vor incerca sa gaseasca alte piete spre rasarit, probabil Rusia. La noi criza nu are legatura cu criza din vest, la noi criza se datoreaza chiar vestului care ne-a folosit ca piata de desfacere concomitent cu distrugerea capacitatilor proprii de productie. Noi nu mai avem economie, asa ca nu are ce porni. La noi s-au oprit creditele externe destinate importurilor de bunuri de consum, atat. La asta se adaoga hotia endemica din tara si lacomia oamenilor, ajutata de regimul capitalist al iluziilor financiare.si asta e cam tot.

 2. In atentia presei !!!

  Buna ziua.
  Vreau sa atrag atentia asupra unui fapt care pur si simplu este strigator la cer ! Este vorba de felul in care pedepsele cu detentia, in Romania sunt aplicate preferential, in functie de cine este persoana in cauza.

 3. @gabriel. Noi nu mai avem economie proprietate de stat (adevarat cam 70%). Exportul are recorduri peste recorduri si banuiesc ca nu am exportat cine stie ce servicii. Facem mai mult otel,aluminiu,nave, auto decat in 1989. A cazut mobila,lemnul DE FURAT, confectiile in lohn(dna Grappini e disperata sa ajunga ministru), ceva industrie usoara. Importam 70% VALORIC din alimente (dar mancai tu rosii in februarie 1989 sau capsuni in septembrie?). In zootehnie s-a descoperit ca altii muncesc mai eficient ca noi, iar urlete sindicatului despre subventii sunt cam 90% aiurea (Brazilia NU subventioneaza productia agricola de export, iar podusele braziliene pe taraba sunt mai iefitine decat cele romanesti la fabrica).

 4. Noi nu suntem in criza economica, noi suntem in criza de crestere, facem rupere de ligamente usor, ne scapa vocea, ne ies bube pe fata, hainele institutiilor ne sunt strimte, unele devin prea largi, ca le schimbam aiurea, de la cei mai mari decit noi, suntem defecti din cauza imensei din care venim. Nimeni nu se gindeste ca in 90 puteai sa iti faci casa, masina, bani in banca aducind pur si simplu pixuri, era o saracie lucie, a fost raiul turcilor. Nu e nicio criza, a fost doar o parere de bunastare, pe credit, ne-am repezit la mincare dupa un post de 50 de ani si am ajuns, iata, la urgenta, cu spalaturi stomacale

 5. La cele enumerate cu discretie si bun simt mai sus, va trebui sa admitem ca in mare masura suntem superficiali in meserie (exceptand cateva domenii), am contribuit la prabusirea Romaniei votand linia a doua bolsevica, am votat hotii de buzunare comunisti, impostorii, securistii si alti alienati tupeisti, apoi n-am avut curajul sa devenim mici investitori, sa ne pregatim permanent in domeniul nostru, sa nu avem timp de barfa, sa facem ceva zilnic in cele 8 ore de program, sa luam atitudine publica organizata atunci cand politicul calca prin strachini. Sau cine a facut-o, a protestat insingurat, pentru ca tanara generatie nu-i interesat de viitor. Ci de prezent. De cluburi, fitze sau emigrareSi aici ne oprim in marea greseala. Nu credem intr-un viitor in Romania ci intr-unul himeric, indepartat de casa.
  Europa, in afara de Germania se zbate in criza inca cativa ani buniatata timp cand America preconizeaza ca anul viitor va fi unul catastrofal economic si atata timp cat regulile impuse in sistemul globalizarii au inceput sa-si arate deficientele. Apoi, intreaga lume este dependenta de dolar. Un dolar tiparit atat de mult, incat reprezinta o fantoma financiara. De fapt, dolarul nu mai are acoperire in nici o valoare datorita cantitatii imense existenta pe piata, incat eu cred ca el reprezinta acum, numai hartie reciclabila decorativa. Euro este dependent de dolar si transparenta lui financiara ne face sa ne intrebam daca maine, poimaine, poate avea aceeasi soarta cu dolarul Sa ne mintim tiparind hartie fara valoare numai pentru a acoperi saracia iminenta.
  Deci, din aceasta criza, nu cred ca mai iese nimeni atat de usor, ani multi de-a cum incolo

 6. Pusei comnetariul precedent greşit, la domna Matei, mutaţi-l pentru mine, por favor!

 7. umbla un zvon ca deocamdata iese din criza economica sov; de azi; noul si fericitul proprietar al RTV ar fi un mai vechi pasionat de televiziune, vecin cu fisher si bobic; stiu ca povestea asta a mai circulat, stiu si ca la RTV e deschisa insolventa si nu, n-am remarcat ca buletinele de stiri sa se fi deschis cu mersul trenurilor (de marfa); totusi parca ar merita urmarit..

 8. Pai probabil ca Europa va iesi cat de curand din criza economica noi? Noi, nu!

 9. Cu asemenea politicieni si sindicate nu vom iesi in veci din criza.Asa cum se pare guvernul va cadea ,zeci de mii de oameni care nu cunosc realitatea sunt convocati la mitinguri care pot genera dezordine si violenta,vor urma zile grele de instabilitate politica si populatia va suferi enorm.Asa am mers in turma si cand a fost rasturnat Ceausescu si nici acum nu suntem departe de asa ceva.Apoi parerile de rau sunt inutile.Asa cum a fost acest guvern a asigurat ceva cat sa nu mori de foame ca daca nu este de unde sa dai.Opozitia se amageste crezand ca va reusi ceva si tare ma tem ca vor cadea intr-o mare capcana.Dumnezeule,te rog nu imi da dreptate.

 10. @ petre
  Nu despre opozitie este vorba ci despre grupari infractionale deosebit de periculoase care fac jocurile sovietice sprijinite de oficinele rtv si a3 !

 11. Vîntu a vîndut Realitatea Media! http://bit.ly/bxXJ1N

 12. LISTA RUSINII by SRI, SIE & DGIA

 13. 1. Este o opinie larg raspandita cea ref la decalaj caci presupun ca pleaca de la defazajul care s-a manifestat prin intarziere si la intrarea in criza si deci si la iesirea, defazaj intre cauze si efecte care in economie este de cel putin 6 luni.
  De asta plateste inca azi guv Boc cele intamplate in 2008 si chiar prin inertie si psdism si in 2009.
  2. Nu stiu daca acea varsta de 62 de ani din Franta este chiar varsta de la care poti fi obligat sa iesi la pensie ci ceea care era si in comunism de la care tu daca doreai ieseai dar angajatorul nu putea sa te trimita in pensie sau mai in clar, acacasa?

 14. Scuze: acasa

 15. Eu sunt sceptic in legatura cu previziunile economice, nu cred ca pot oferi precizii corecte, si de multe ori informatiile sunt arucate pe piata pentru a intoxica, pentru ca cineva face speculatii

 16. Criza la noi a fost in mare pare indusa, imprumutata daca pot sa spun asa. Noi din noi am adoptat ceva in stilul caracteristic al formei fara fond si anume aceasta criza mondiala

 17. @tudor Romania a fost o victima a cirzei mondiale, cat timp faci schimb cu un alt sistem extern, si tu depinzi intr-o masura oarecare de acel sistem, cand se imbolnaveste sistemul te impolnavesti si tu, iar daca dependenta este prea mari poti chiar muri. Asa este si cu criza din Roamania, dar la noi am avut si politicieni care au accentuat criza, vezi criza politica de acum un an

 18. @tudor.Vezi si interviu lamb. american. cand va iesi din criza economia mondiala a fost raspunsul prudent al acestuia. Daca cel ce cumpara 67% din ce faci (UE) isi micsoreaza achizitiile cu numai 10% unde ajungi? Poate face guvernul ceva pt. asta? Iar marirea MARE a consumului intern (imbecilitate stangista) produce o inflatie GALOPANTA.

 19. Eu vad ca iesire din aceasta criza varianta germana.
  Aici, politica de baza este sprijinul intern dintre firme. Atunci cand firmele cauta acest fel de sprijin. O mare parte au imbratisat varianta politicii nationale, renuntand la vechi contracte externe, pentru a le da firmelor specializate germane cu probleme in comenzile externe. In special cu partenerii americani, spanioli, cehi, italieni, care si-au redus drastic viteza economica din lipsa de finantare. Jocul comerciantilor (care nu au nimin de-a face cu relansarea economica, pentru ca daca nu ai bani nu ai ce cumpara), este unul extrem de pueril si ingust pus Comertul care aduce bani este numai exportul, nu consumul intern- limitat si nesigur precum este cazul multor tari europene in care guvernele de stanga si-au facut carlig propagandistic.
  Daca insa privim spre viitor, spre ziua cand vom avea si noi Euro atunci, cred si eu ca este bine ca statul sa se indatoreze mai mult, incurajand investitiile de orice fel cu sprijin european. Dezvoltarea infrastructurii orizontale dar si cea verticala, poate aduce beneficii inzecit mai mari variantelor maririi consumului intern, legata insa direct de o populatie extrem de saracita si indatorata privat
  Ar trebui facut un caiet cu primele 10 prioritati nationale in vederea declansarii unui plan bine dirijat politic, apoi, sprijinirea marilor proiecte economice prin acordarea de facilitati fiscale pe perioade de 20 de ani- modalitate sigura de atragere a investitiilor externe, dar si declararea tuturor partidelor a unui moratoriu a legilor financiare de cel putin 10 ani pentru ca acestea sa nu mai suporte modificari.
  Si un lucru foarte clar la intrebarea retorica care da titlu materialului:
  Europa poate iesi din criza numai impreuna. Individual, acest lucru va mai dura inca foarte multi ani

 20. Sa nu ne intrebam ce poate face criza pentru noi. Intrebarea este ce facem noi pentru criza: ce producem, ce asteptari avem, ce cumparam, ce acumulam, ce investim, ce decizii luam. Tragand linie si adunand vom constata ca in spatele actiunii celor mai multi dintre noi sta frica.

 21. @msb. Asta nu apare pe sticla otravita de iRTV etc. Cand fabrica de volane Mercedes (intre altele) din RO se inchide pt. nemtii si-au redus comenzile, ce Dzeu sa faca guvernul pt. asta? sa le dea comenzi guvernul? Dupa colturile craniene ale PSD tocmai asta ar trebui facut.

 22. Nu vreau sa fiu pesimista, dar

 23. Ca sa nu existe confuzii si sa nu se inteleaga ca masurile de austeritate anuntate de cabinetul david cameron sunt mai dure decat cele dispuse de minunatul guvern boc, trebuie subliniat faptul ca in marea britanie retragerea alocaţiilor pentru copiii din familiile în care cel puţin un părinte câştigă mai mult de 44.000 de lire pe an (50.755 euro). In ceea ce priveste vartsa de pensionare, aceasta este in prezent 65 de ani pentru barbati si 60 de ani pentru femei, urmand sa ajunga la 66 de ani indiferent de sex, pana in 2020

 24. @Whiskas. Nu stiu cum se vede la tine bijuteria din vitrina, dar ar trebui sa sti ca, schimband directia luminii, sau culoarea spotului, nu faci altceva decat sa modifici regia marketingului. Sa-i acorzi mai multa valoare decat are. Bijuteria este aceeasi, ieftina si de purtat la ocazii rare in spatii mai putin luminate Noua insa, ne place sa o prezentam ca si cum ar fi de cea mai orginala calitate, din cel mai perfect diamant. In Romania de astazi, din ultimii 20 de ani vitrina noastra nu este luminata decat rareori. Cu o lanterna la care bateriile sunt slabite. Iar bijuteria de care stiam, a fost furata imediat dupa ce-am intrat in noul secol.
  Vorbim de UK sau de Germania sau de Franta sau Spania facandu-ne ca ploua cand trebuie sa ne aducem aminte de mineriadele nefaste, de omul cu zambet tamp, de Duminica Orbului, de sindicatele privatizate discret, de privatizarile salvatoare. Si ne mai comparam cu tari in care comunismul a fost urat, noi, o buna parte care retraiesc nostalgic iepoca luminata, a vitrinei numita Romania. Poate ca voi supara pe multi, dar lipsa de educatie elementara a mai mult de 50% dintre romani, ne faca sa levitam besmetic in aceste zile confuze.

 25. Dle Andronic
  Out of topic si cu scuzele de rigoare, dar cred ca acest lucru de mai jos merita subliniat. Daca este du trop va rog sa stergeti postarea:

 26. intrebarea este daca ei (pnl &psd) ,vor cu adevarat ca motiunea sa treaca.

 27. Desigur ca nu vor .
  A explicat foarte corect gazda noastra pe ultimul fir, dar uneori te pot depasi propriile jocuri. :)

 28. De ce toata lumea se gandeste numai la criza economica? Criza economica este de fapt rezultatul crizei de incredere in justitie, a crizei de oameni calificati (care stiu sa faca ceva bine), si a crizei de integritate.

 29. scuzati ca sunt putin offtopic insa britanicii pierd foarte multi bani din afacerea masiniilor second-hand.
  eu nu mai stiu vreo tara din UE care sa aiba volanu pe dreapta la masini.
  de aceea la ei masiinile se depreciaza intr-un hal fara de hal, bine mai au si clima care face masiniile sa rugineasca in 6 ani

 30. Tudor Neda- Cojocaru

  Respectul, poate contribuii la diminuarea crizelor.
  Impreuna, putem sa realizam profitul brut/valoare tehnca adaugata de circa un miliard de euro in doi ani si proportional la nivel mondial.
  Cei care doresc sa se implice, trebuie sa-i convinga pe cativa specialisti ca este normal sa promoveze respectul in locul ambitiilor nejustificate privind mentinerea crizelor.
  Cu prietenie,
  Tudor

 31. Tudor Neda-Cojocaru

  Prin respectarea legilor intr-un an.
  De exemplu, eu sunt asociat unic al combinat hy srl.
  Posed solutie tehnica, globala protejata prin brevet de inventie propriu. Eu respect legile: naturii, juridice etc..
  Acum utilizez acest spatiu pentru a va comunica niste informatii. Pe o adresa de mail a dumneavoastra, ma descurc mai eficient.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*