Defectarea lui Ion Mihai Pacepa în 1978, așa cum reiese din arhivele Securității, a pus un întreg aparat într-o stare de alertă vecină cu paranoia.

Primul care a anunțat Departamentul de Informații Externe de dispariția Generalului Pacepa a fost general-maior Ștefan Constantin, șeful rezidenței de spionaj din RFG. Ziua 29.07.1978, ora 13.15.

Tovarășe Drăgan ( general Alexandru Dănescu noul șef al DIE) În dimineața zilei de 29 iulie a.c. ora 08.40 m-am prezentat la „Hotelul Intercontinental”” Koln, unde locuiește tovarășul Podeanu (numele conspirativ al Generalului Pacepa), conform celor convenite cu dânsul aseară, la orele 21.00, când l-am lăsat la hotel. Urma să plecăm la aeroportul Frankfurt. Nu l-am găsit acolo. L-am căutat prin împrejurimi, dar până la această oră nu am dat de dânsul și nici la hotel nu a apărut. Îmi e teamă de o răpire sau accident.

Separat raportez unele detalii numind această situație cazul „Vintilă”

De aici începe o întreagă șaradă. Autoritățile vest-germane contactate de ofi cialii ambasadei, de la poliție la secretarul de stat al Ministerului de Interne german, par să-și dea tot concursul în căutarea lui I.M.Pacepa. De fapt, știau că Generalul Pacepa defectase și fusese preluat de către americani, dar nu aveau de gând să le spună nimic românilor. Iar românii tot sperau că Generalul Pacepa fusese victima unei răpiri sau a unui accident. Presa germană începe să se intereseze, primul ziar care a scris fi ind un tabloid local -”Expres”. Care dă ca exclusă varianta trecerii din Est în Vest. Mai mult ca sigur, autoritățile germane doreau să câștige timp.

Primul indiciu privind defectarea Generalului Pacepa apare în 1 august, când un alt ziar local vorbește despre posibilitatea preluării acestuia de către americani. Sursele citate sunt serioase serviciile de securitate vest-germane. Pe data de 6 august, raportul generalului Iulian Vlad (viitorul șef al Securității) către ministrul de Interne Tudor Postelnicu pare să arate că românii s-au prins că Generalul Pacepa a defectat, iar vest-germanii se joacă cu ei. Generalul Iulian Vlad care conducea ancheta la fața locului din partea română spune că poliția judiciară germană „nu a rezolvat unele lucruri importante și în același timp, elementare. În realitate, nu au întreprins niciun fel de măsuri de fond care să elucideze cazul și aceasta din motivul că ei nu pot fi străini de trădarea lui Vintilă (numele de cod dat lui I.M. Pacepa de către Securitate)”. În fapt, Generalul Iulian Vlad intuia corect. Potrivit spuselor Generalului Pacepa, acesta ajunsese la aceea dată în Statele Unite ale Americii și fusese preluat, de pe baza militară Andrews, de către directorul adjunct al CIA.

La București, Nicolae Ceaușescu încă mai spera

Despre implicarea KGB în evenimentele din Decembrie 1989, rolul lui Ion Iliescu și serviciile de informații românești, puteți citit aici:

http://www.evz.ro/dan-andronic-interviu-eveniment-cu-generalul-ion-mihai-pacepa-traian-basescu-a-reromanizat-romania.html

Tags:

This article has 1 comment

  1. noiembrie 2013 un bosorog pus de giuglea carmen pe etajul a lui doctor trailah si sasaran se aude si de aici .
    duceti-va la bagdasar arsenii unde angajatii din centrul de ecelenta tomograf si r.m.n nu au anuntat politia din anul 2004 pana in data de 30.03..2015 pacientii veniti din camera de garda , agresiuni , lovituri cauzatoare de marte unii decedati pe mesele lor pentru bani la buzunar si poate iau dus la cuptorul termocentrala .
    unii incearca noii angajati chiar pe doctori din 2010 daca i-si desface mancarea chiar si un mic .
    naomii poreclit un homosexual din cartier pantelimon anul 2006 are voea a lu mioara

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*