Decizia CNCD de a nega orice intenție de discriminare are la bază analiza filmulețului. După cum susțin cei de la Combaterea Discriminării filmul a fost editat, iar autorul lui a provocat-o pe vânzătoare. 

Argumentele CNCD mai jos.

Iată fundamentul deciziei CNCD

  • Filmul incepe cu momentul in care autorul testarii solicita vanzatoarei sa-i vanda mici si concomitent ii intinde acesteia o bancnota de 10 lei.
  • Vanzatoarea spune in maghiara ‘na bine’ si ia bacnota de 10 lei, murmura ceva neinteligibil, la care autorul testarii intreaba daca a fost injurat, daca vanzatoarea a spus ceva de ‘baszom’ (injuratura in limba maghiara).
  • Vanzatoarea ii raspunde in maghiara ca nu a spus nimic (‘semmi’).
  • Autorul testarii intreaba ceilalti clienti ce a spus vanzatoarea.
  • La acest moment filmul pare a fi taiat prin montaj si reluat cu urmatoarea intrebare a autorului testarii catre vanzatoare: ‘de ce nu ma serviti pentru ca sunt roman sau de ce?’
  • Dupa aceasta intrebare filmul este din nou taiat si reluat cu interventia tatalui vanzatoarei care declara ca nu este nicio problema ca fiica sa nu stie romaneste.
  • Urmeaza un dialog in contradictoriu intre autorul testarii si tatal vanzatoarei pe tema cunoasterii limbii romane si a limbii maghiare. In discutie intervin si cele doua femei care erau in asteptare la punctul de lucru Grill.
  • Autorul testarii intreaba din nou: ‘de ce nu ma servesti pentru ca sunt roman?… Cum este posibil asa ceva’
  • Filmul este din nou intrerupt si reluat cu un dialog in care autorul testarii se adreseaza unei persoane spunand ca a fost deranjat pentru ca i s-a spus ca in Secuime trebuie sa se cunoasca limba maghiara. In imagine apare o persoana cu un tricou rosu si cu o insigna a angajatorului Kaufland. La acest moment filmul reda un dialog in contradictoriu intre autorul testarii si un client pe tema cunoasterii limbii maghiare, dupa care este intrerupt din nou si reluat cu momentul in care autorul testarii paraseste cu autoturismul parcarea magazinului Kaufland si declara ca pleaca pentru ca ‘ungurii se iau la bataie’ ca nu vorbeste limba maghiara si ‘cum este posibil asa ceva in tara mea'”

This article has 1 comment

  1. FRAȚI ROMÂNI, CEREȚI PARLAMENTARILOR VOȘTRI SĂ RIDICE PRAGUL ELECTORAL LA MINIM 8%!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*