Evenimentele din Decembrie 1989 au fost marcate de numeroși morți și răniți. O bună bucată de vreme au fost puși în sarcina Securității. Moartea gen. Iulian Vlad, cel care era șeful ei în acel moment, a relansat dezbaterea, în același mod reducționist și stupid. Vă reiau o parte a interviului pe care l-am făcut în 2015 cu generalul de justiție Dan Voinea, cel care a coordonat ancheta Parchetului Militar în privința Revoluției și Mineriadei. 

Așa cum spuneam

– Dan Andronic: L-ați întrebat pe Nicolae Ceaușescu la un moment dat și citez: „Domnule președinte, să ne spună inculpatul cine sunt mercenarii străini care și la această oră trag în populație pe întreg teritoriul țării, cine i-a adus și cine îi plătește pe acești mercenari”. Acum este rândul meu să vă întreb: au existat acești teroriști străini? V-ați fundamentat în acești 25 de ani, de anchetă, de reflexie, modul în care au murit acești oameni?

– Dan Voinea: Ăsta a fost primul lucru care m-a interesat. Am urmărit fenomenul acesta terorist. Există. Dacă dosarul nu este public, vedeți, aceste lucruri nu se știu! Căci primele dosare pe care mi le-au pus în brațe au fost dosarele cu teroriști.

– Haideți să definim ce înseamnă teroriști!

– Primul care a folosit cuvântul „teroriști” a fost Nicolae Ceaușescu, în data de 17 decembrie, când s-a referit la manifestanții din Timișoara şi i-a catalogat ca fiind huligani, iredentiști și teroriști.

– Nu ați definit ce înseamnă terorist, după cele conținute în 40 de dosare. Mi-ați spus că acele dosare conțineau teroriști.

– Nu am avut terorişti, pentru că nu existau. Nu au existat teroriști. Toate dosarele cu suspecții reținuți ca teroriști au fost verificate de procurori. Eu am avut patruzeci și ceva de dosare.

– De suspecți…

– Au fost considerați suspecți.

– Păi, ne amețiți. Au fost teroriști sau suspecți?

– Acolo s-a folosit cuvântul teroriști.

– Și ce reprezentau ei? Oameni care au tras în manifestanți?

– Oameni care au tras, care au desfășurat activități de diversiune.

– Străini, români?

– Străini și români.

„Erau și străini reținuți ca teroriști”

Dan Andronic: Deci ați avut și cazuri în cele 40 de dosare, de străini care au tras?

– Dan Voinea: Erau și străini reținuți ca teroriști. Primul dosar pe care l-am avut a fost cu unul Gabriel Matei. Era reținut la Poliția Capitalei, l-am audiat și am constatat că era muncitor la Mecanică Fină. Avea pasiune pentru fotografie. La întreprindere avea un laborator foto. Și când au plecat să demonstreze împotriva lui Ceaușescu l-au luat și i-au spus: „Fă-ne și nouă poze”. Au ajuns în Piața Palatului, au intrat în clădirea Comitetului Central, a continuat să facă fotografii. A făcut schimb cu un jurnalist străin, care a murit când s-a tras întrun avion care mergea de la București spre Belgrad. Și el a fost reținut ca terorist. Gabriel Matei a ajuns ziarist până la urmă. Apoi a povestit că la Poliția Capitalei veneau ziariști, îi scoteau, îi arătau acestora, nu le dădeau voie să vorbească, îi puneau la zid, s-au dat poze cu ei în ziare. N-a făcut nicio acțiune cu caracter terorist. Următorul dosar pe care l-am avut a fost cu cinci teroriști îmbrăcați în trei rânduri de costume. Erau reținuți acolo. I-am scos. Unul dintre ei, Pană, avea o cicatrice pe obraz. A făcut armata cu mine. Știam că-i zidar. Când l-am văzut, l-am întrebat: „Mă, ce cauți tu aici?”. Eu eram în uniformă, el nu m-a recunoscut. I-am zis: „Bă, eu sunt Dan Voinea, colegul tău de grupă, am făcut armata la Drăgășani”. Zice: „Dane, tu ești?”. „Da, am ajuns procuror militar și tu terorist. Ce faci aici, ce s-a întâmplat?”. „Păi, să vezi că m-au luat din comună ca zidar, să lucrez la Casa Poporului. Și eu, și ceilalți ne-am dus la Biserica Antim ca să ne dea de pomană. Vin şi nu mai ştiu ce”… Aveau trei rânduri de haine pe ei, pentru că la Casa Poporului nu intrai decât dacă aveai permis de intrare, şi ei aveau vreo trei legitimații. Aveau trei rânduri de haine, pentru că pe lângă hainele lor de lucru își mai puneau o pufoaică, o salopetă sau alte haine mai groase.

„«Nu a fost, domnule, nicio organizație teroristă», asta mi-a zis Stănculescu”

– Dan Andronic: Spuneți că ideea existenței teroriștilor a fost o prostie?

– Dan Voinea: A fost o diversiune.

– Și, atunci, cine a tras? Securitatea sau Armata?

– Și să vă spun. Mi-am luat un grup de 20 de polițiști-criminaliști cu care am lucrat în aceste dosare. Și am reușit să stabilim la Brașov, pentru toate cele 231 de victime, autorul fizic. La Constanța am stabilit pentru toate victimele autorul fizic. La Brăila am stabilit autorul fizic, la Oradea am stabilit autorul fizic pentru toate victimele, la Arad am stabilit autorul fizic pentru toate victimele. La Reșița am stabilit autorul fizic pentru toate victimele. Și erau militari în termen de la Armată, luptători din gărzile patriotice cărora li s-a pus arma în mână acolo, am mai avut și militari de la Interne implicați, care au fost așezați în dispozitive. Cam atât.

– Deci, celebrele trupe de Securitate de pe vremea lui Ceaușescu nu au existat la Revoluție?

– Trupele de Securitate au fost izolate, li s-au luat armele, la un moment dat li s-au dat armele înapoi și au fost băgate prin dispozitive, dar erau tratate, mă rog, izolate, reticente și nu au fost folosite atunci… Și dacă luați dosarele, așa cum vă spun eu, veţi găsi răspuns pentru fiecare victimă exact, cine a împușcat-o. Am făcut această activitate cu polițiștii ăștia pentru că le-am spus: „Voi ați fost considerați teroriști și suspecți, haideți să facem treaba corectă.

f

 Nu facem politică aici, da, hai, să plecăm de la victimă și să stabilim adevărul!”. Că numai așa putem să înlăturăm mitul acesta al existenței unor teroriști care au venit în România, au tras și au plecat.

Când i-am prezentat materialul de urmărire penală generalului Stănculescu pentru Timișoara, primul lucru care l-am întrebat a fost ăsta: „A existat vreo putere străină care în decembrie 1989 a atacat România?”. El, ca ministru al Apărării, trebuia să știe că Armata este făcută pentru dușmanul extern. Și mi-a zis:„Nu”. Mi-a dictat așa, am notat acolo. Declarația lui e la dosar.

A doua întrebare, zic: „A existat vreo organizație teroristă care a acționat pe teritoriul României în decembrie 1989?”. S-a uitat lung la mine, s-a uitat în jos, pe urmă iar s-a uitat, credea că eu știu. Cum adică, eu chiar nu știu de vreo înțelegere, de ceva. „Domnul general, eu vă întreb foarte serios, eu chiar nu știu. Chiar am fost luat de prost și mi-au dat niște dosare în brațe și am constatat că nu au fost. Spuneți-mi dumneavoastră acum, au fost sau nu au fost?” „Nu a fost, domnule, nicio organizație teroristă”. Și este consemnat în declarația generalului Stănculescu, în dosarul Timișoara.

Despre cum au fost omorâți mii de oameni și ce știe gen Dan Voinea, găsiți aici:

http://evz.ro/dan-voinea-nicolae-ceausescu-a-fost-sacrificat-de-comunisti-pentru-comunism.html?&page=2

This article has 5 comments

 1. 23 septembrie la 01:14 ·
  În amintitrea lui Cristi Toporan (21-22Dec.1989). Două zile de neuitat,stropit cu sânge în istoria Bucureștiului.Dictatura lui Ceaușescu ,ce părea de neclintit se prăbușea sub ochii lui.Ultimul timișorean,venit special în capitală,agitând spiritele multor tineri, pe b-dul 6 martie spre universitate, a dispărut în noapte concomitent cu dictatura lui ceaușescu.Dezimformat de proprii săi aliați,avea să fugă în cimitirul istoriei care-l aștepta,lăsând în urmă o țară însângerată.Traseul REVOLUȚIEI început la Timișoara trecând prin Lugoj,Arad,Reșița,Caransebeș,Cluj,Sibiu etc.-sub lozinca ”azi în Timișoara,mâine în toată țara” avea să se sfârșească cu Lovitura de STAT prin atrocitățile Regimului afiliați ”legii Omerta” prin bucureșteni împușcați,răniți,arestați,reținuți și bătuți la Jilava.
  Fotografia postată de Corneliu Nechifor.
  Îmi place
  Vezi mai multe reacţii
  Comentează
  Distribuie
  Cele mai relevante

 2. Imi amintesc cum numarul doi din serviciul de securitate satmarean (varul prin alianta si prieten) mi-a zis sa-mi duc copilul la tara. Era stare de asediu declarata, nu puteai lipsi de la serviciu ca te arestau. In jurul sediului securitatii era o multime de oameni, L-am recunoscut pe un coleg de la CTCE in uniforma de garzi patriotice si inarmat. Lumea dorea un… linsaj pentru cei din interior.
  Am reusit sa vorbesc cu varul, mi-a spus ca el a dat ordinul in unitate sa se depuna armele. Cu siguranta ordinul venise de la Bucuresti. Era in nebunia creata cu “teroristii” iar securistii erau dezarmati.
  La scara mica, am trait momentul atât de discutat “cine a tras?”. Acolo, la Satu Mare, securistii depusesera armele. Si cred ca peste tot era la fel.Seful securitatii, Gral Iulian Vlad, a fost cu sigutanta cel ce-a dat ordinul. A fost foarte lucid si curajos. Cinste lui, Dumnezeu sa-l odihneasca!

 3. Minciuni, praf in ochi aruncat… Si atunci si acum, poporul e prostul de serviciu… Hotiii, chiar ei sa spuna cine au fost teroristii din decembrie 89?

 4. Pana la urma se va afla adevarul vreodata?

 5. Ce-i atat de greu de inteles? Prima data au tras agentii straini care au declansat “revolutia”. Dupa ce au creat haosul si spaima cu teroristii prin diverse mijloace de dezinformare si simulatoare de tragere, au tras si militarii si garzi patriotice, tot romanul care a pus mana pe pusca.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*