Controversa legată de ancheta DNA în privința unor HG este cel puțin ciudată. Mie mi se pare foarte clar punctul de vedere al CCR în privința posibilității anchetării unor acte ale Guvernului.
Hai să citim împreună ce a spus CCR în februarie 2017.
“Din punct de vedere formal, al autorității emitente, atât legislația secundară (hotărârile de Guvern), cât și legislația primară (ordonanțele simple și de urgență) reprezintă acte administrative. Dreptul comun în materia controlului actelor administrative îl constituie Legea contenciosului administrativ nr.554/2004, care prevede la art.1 alin.(1)
(…)
Cu privire la acest aspect, Constituția prevede în mod expres în art.72 alin.(1) – Imunitatea parlamentară, că ”deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile […] exprimate în exercitarea mandatului.” (…)
Această imunitate care vizează actul decizional de legiferare este aplicabilă mutatis mutandis și membrilor Guvernului, în activitatea lor de legiuitor delegat. Astfel, odată cu delegarea legislativă se transferă și garanțiile aferente prevăzute de Constituție pentru exercitarea acestei prerogative în deplina libertate. Ca atare, niciun ministru nu poate fi tras la răspundere pentru opiniile politice sau acțiunile exercitate în vederea elaborării ori adoptării unui act normativ cu regim de lege.

Aici o găsiți în totalitate.

https://www.ccr.ro/files/products/decizia_68+opinie.pdf

Cum o interpretați?

Tags:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*