Omul care a studiat misterele Revoluției relansează întrebarea: Cine a tras în noi? Armata, Securitatea sau ”turiștii”? Documente oficiale, mărturii inedite

„O opinie…” este un comentariu trimis redacției Evenimentului Zilei de regizorul Cornel Mihalache, autorul mai multor filme documentare despre Revoluția din 1989, printre care și renumitul ”De Crăciun ne-am luat rația de libertate”. Intertitlurile aparțin redacției.

„Mitul securistului patriot”

Moartea generalului Iulian Vlad. ”Adio, bătrâne asasin!” scrie istoricul CNSAS Mădălin Hodor în Revista 22. M-am intersectat cu domnia-sa într-o polemică din aprilie-iunie 2016, pe care am denumit-o ”Manipulări cu teroriști”. Cu ocazia acestui eveniment, – plecarea lui Iulian Vlad – istoricul recidivează, manipulând istoria lui decembrie 1989.

http://evz.ro/misterele-revolutiei-armata-securitatea.html

 

Exclusiv! Noi tehnici de luptă împotriva propagandei lui Putin

„Războiul informațional există, știrile false se răspândesc rapid, ce se poate face pentru ca statele europene, și nu numai, să conștientizeze agresiunea și vulnerabilitățile proprii și să contracareze manipularea venită dinspre Rusia? Sunt întrebări la care au încercat să răspundă experți la nivel înalt, foști oficiali guvernamentali, analiști, jurnaliști, din 15 țări, care s-au întâlnit la București în această săptămână

http://evz.ro/exclusiv-noi-tehnici-lupta-putin.html

 

Viktor Orban îl vrea aliat pe Dragnea în războiul cu UE. Cum a ajuns grupul de la Vişegrad să fie apreciat de PSD şi refuzat de Iohannis 

Liderul de la Budapesta a stârnit un interes subit pentru atragerea României în tabăra grupului de la Vişegrad, care se află pe poziţii divergente cu statele cu greutate din UE. Potrivit unor surse din PSD, Viktor Orban este unul dintre politicienii preferaţi ai lui Liviu Dragnea. Singura opoziţie vine din partea preşedintelui Klaus Iohannis. Premierul ungar Viktor Orban a declarat că se poate găsi „o formă de cooperare în cadrul aranjamentelor din Grupul de la Vişegrad  (Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) plus România, care să ducă în final la creşterea nivelului de trai, a nivelului de securitate şi la îmbunătăţirea perspectivelor şi pentru românii din România“, transmite MTI. „Vom lăsa deschisă această uşă“, s-a angajat şeful guvernului de la Budapesta, într-un interviu acordat ziarului de limbă maghiară Bihari Naplo din Oradea, citat miercuri de agenţia ungară de presă.

http://adevarul.ro/news/politica/viktororban-vrea-aliat-pe-dragnea-razboiul-ue-grupul-visegrad-apreciat-psd-refuzat-iohannis-1_59d6672d5ab6550cb8d8c935/index.html

 

Cum se tranșează imunitatea parlamentarilor în era lui Liviu Dragnea

PSD și ALDE au trecut, oficial, la o politică de blocare a cererilor de ridicare a imunității unor parlamentari. Liviu Dragnea și-a început mandatul de președinte PSD promițând că partidul său nu se va opune solicitărilor procurorilor de anchetare a unor politicieni

Senatorii au votat, marți seara,  împotriva cererii DNA privind începerea urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE), într-un dosar privind organizarea unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici. S-au înregistrat 37 de voturi ”pentru”, 77 ”împotrivă” şi o abţinere. Votul a fost secret cu bile.

Senatorii s-au arătat sensibili la pledoaria colegului lor, Viorel Ilie, care s-a autoproclamat nevinovat și le-a cerut să voteze împotriva cererii procurorilor. ”Analizând declaraţiile tuturor martorilor şi suspecţilor existente în acest moment în dosarul de urmărire penală, nu rezultă nicio probă care să îndrituiască cererea de urmărire penală faţă de mine, ca ministru”, a spus Viorel Ilie în plenul Senatului.

Ca de obicei, avocatul cel mai vehement al celor cu probleme a fost liderului grupului PSD, Șerban Nicolae, care a anunțat că va vota împotrivă. „Voi pune bila neagră în urna albă şi bila albă în urna albă pentru că eu, văzând documentele, nu în necunoştinţă de cauză, şi la nivelul meu de înţelegere, nu cred că suntem la faza în care să cerem urmărirea penală pe ceea ce ni s-a adus”, a afirmat Şerban Nicolae, în plen.

http://m.romanialibera.ro/politica/institutii/cum-se-transeaza-imunitatea-parlamentarilor-in-era-lui-liviu-dragnea—analiza-472122

 

Avalanșă de sesizări. Kovesi și alți trei magistrați, verificați de Inspecția Judiciară

Pe rolul Inspecției Judiciare există cinci sesizări formulate de unii membri ai echipei de control care au verificat managementul DNA, acestea privind acitivitatea a trei procurori cu funcţii de conducere şi a unui judecător detaşat.

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră adresate Inspecţiei Judiciare vă comunicăm faptul că pe rolul Inspecţiei Judiciare se află cinci sesizări din oficiu, ca urmare a propunerilor în acest sens şi a situaţiilor de fapt constatate de unii membri ai echipei de inspectori judiciari care au efectuat, în perioada 17.07 – 25.08.2017, control managerial la Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală. Cele cinci sesizări din oficiu privesc activitatea a trei procurori cu funcţii de conducere şi a unui judecător detaşat”, au precizat, pentru Mediafax, reprezentanții Inspecției Judiciare.

Surse din sistem au precizat că sesizările îi privesc pe procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, consilierul acesteia, judecătorul Dana Tițian, procurorul-șef serviciu judiciar Gabriela Popa și pe procurorul-șef al Secției a II-a, Marius Bulancea.

http://www.cotidianul.ro/kovesi-si-alti-trei-magistrati-verificati-de-inspectia-judiciara-308152/

 

Româncă de Nobel. Anamaria Effler face parte din echipa care a confirmat teoria relativităţii lui Einstein

Premiul Nobel pentru Fizică 2017 a fost acordat savanţilor Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip. S. Thorne „pentru contribuţii decisive la detectorul LIGO şi pentru observaţiile undelor gravitaţionale”.

Din echipa Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), al cărei proiect a câştigat premiul Nobel din acest an, face parte şi arădeanca Anamaria Effler.

https://www.libertatea.ro/stiri/o-romanca-premiata-cu-nobel-1991285

 

Imagini cutremurătoare cu Mircea Albulescu în ultimul său film şi secrete spuse de colegi

Este nedrept şi enervant atunci când zilele de naştere se transformă din aniversări, în comemorări. Marele actor Mircea Albulescu ar fi împlinit ieri, 4 octombrie, 83 de ani, însă din 8 aprilie 2016 vorbim despre el la trecut. Nu poate fi însă uitat uşor şi nici nu ne dorim asta. Echipa peliculei “Aniversarea”, ultimul film al maestrului, l-a omagiat aşa cum numai nişte actori ştiu să o facă: cu emoţie. Pelicula o vom vedea de luna viitoare în cinematografe, dar până atunci te invităm să priveşti, cu nostalgie, imagini cu Mircea Albulescu în rolul lui Radu Maligan.

http://www.click.ro/vedete/romanesti/imagini-cutremuratoare-cu-mircea-albulescu-ultimul-sau-film-si-secrete-spuse-de

 

Băneasa Developments plănuieşte să construiască în nordul Capitalei un proiect imobiliar de 1,7 mld. euro. Este cel mai mare proiect de acest gen anunţat vreodată în România

Băneasa Developments susţine că vrea să demareze în perioada următoare un proiect imobiliar gigant de 1,7 miliarde de euro ce va transforma zona din jurul mallului Băneasa Shopping City şi Am­basadei Statelor Unite ale Americii într-un oraş de sine stătător.

Din total, aproape 1,1 mld. euro vor merge către dezvoltările rezidenţiale, cu o suprafaţă totală de 1,154 mil. mp, suficient pentru 15.000 de locuinţe, acesta fiind cel mai mare proiect de acest gen anunţat vreodată în România.

„În cadrul proiectului Băneasa, terenul disponibil este de aproximativ 125 ha, pe care se va dezvolta o platformă în următorii 10 ani cu scopul de a avea cel mai mare proiect mix-use din CEE. Din această suprafaţă, 5 ha re­prezintă dezvoltarea ulterioară a zonei de retail/comercial, în cadrul Băneasa Develop­ments“, a spus George Argentopoulos, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băneasa Developments.

http://www.zf.ro/companii/baneasa-developments-planuieste-sa-construiasca-in-nordul-capitalei-un-proiect-imobiliar-de-1-7-mld-euro-este-cel-mai-mare-proiect-de-acest-gen-anuntat-vreodata-in-romania-16756533

Tags:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*